Ugen der gik, og ugen der kom

Designkultur, kandidatovervejelser og langtidsplaner

Så blev det tid til at fortælle lidt om min bacheloruddannelse, Designkultur.
Kort fortalt er det en akademisk og humanistisk uddannelse som foregår på Syddansk Universitet i Kolding. Jeg kan godt forstå, at det kan virke forvirrende når jeg både nævner Odense og Kolding på mine Instagramposts. Så hvor er det dejligt når I stiller spørgsmål og er nysgerrige. Sagen er den, at jeg er godt igang på 5. semester, som er min valgfagsperiode. Det betyder at jeg har kunnet vælge fag fra andre universiteter, hvorfor jeg nu også går i skole i Odense. Så det er helt rigtigt, at BA Designkultur hører til på Syddansk Universitet i Kolding.

Om selve uddannelsen skriver de på deres hjemmeside:

“Vi er omgivet af design alle vegne, og på Designkultur handler det om at studere design som en del af den moderne verden – i produkter, i boligen, i byen, i grafisk design, som branding og igennem medier” 

Og du kan læse hele introduktionen til uddannelsen lige her
Jeg har også prøvet at linke til nogle af de fagbeskrivelser, som jeg synes er ekstra interessante 

Uddannelsen rummer et utal af fag, og uden at skrive en hel roman om hvert, så nævner jeg dem blot.

Man starter sit første år med
Designanalyse
Designkultur
Designhistorie
Boligstudier
Rumanalyse
Videnskabsteori.

For at forstå uddannelsen er man nødt til at bygge en god grundviden op, og det hjælper Designanalyse, Designkultur og Designhistorie dig med, hvilket virkelig giver mening for mig nu. Boligstudier og Rumanalyse er utroligt spændende fag, hvis man kan lide at arbejde med byplanlægning, arkitekturforståelse- og udvikling.
Generelt arbejdes der også med hele den arkitektoniske udvikling gennem tiden, og man kommer tæt på Le Corbusier, Frank Lloyd wright, Mies Van der Rohe og mange flere.

De andre år har man fagene:
Kommunikation i designorganisationer
Designkulturelt skalaprojekt
Designteori 1
Skandinavisk designhistorie.

Særligt Kommunikation i designorganisationer fængede mig, fordi man skaber en basal viden indenfor området.

På 4. semester har man:
Designteori 2
Brandingkultur
Videnskabsteori 2
Visuel kultur.

Jeg var helt vild med Brandingkultur, og skrev blandt andet en fri opgave om Nespressos udvikling, om deres tilgang til bæredygtighed, samt om deres samarbejde med Remee Jackman.
Tilmed var jeg helt vild med designteori 2, da det er et fag som berører emner som materiel kultur, æstetik, produktsymbolik, identitet og ting og bæredygtighed. Jeg skrev blandt andet min eksamensopgave omkring Aiayu som æstetisk brand.

 

Og nu er jeg endelig nået til 5. semester, hvor jeg har valgt valgfag. Man kan også vælge praktik og udlandsophold, men det har jeg fravalgt i denne omgang. Jeg har min praktiske erfaring fra elevuddannelsen, og lige nu har jeg valgt at fokusere på al den viden, som jeg kan få med fra uddannelsen. Jeg kan godt fortryde at jeg ikke valgte praktik, fordi jeg udmærket godt ved, at det giver VILDT godt. Det må blive når jeg er færdig med min BA.

Til gengæld er jeg SÅ glad for de fag, som jeg har fået.

Jeg har faget Influencer Marketing: Branding gennem bloggere, vbloggere, som er et valgfag i Odense. Titlen beskriver egentlig meget godt, hvad faget omhandler, og så er kommunikation og branding vigtige emner indenfor faget. Grunden til at jeg har valgt dette er, at det er et super aktuelt emne i vores samfund. Og når jeg bruger meget tid på Instagram, og nu også på bloggen, så synes jeg, at det er utrolig fedt, at have en god baggrundsviden omkring hele dette univers.

Jeg har derudover Projektledelse, som foregår i Kolding. Det fag har jeg valgt, fordi jeg tror på, at det er et godt felt at have indsigt i. At kunne agere som projektleder, og vide hvilke midler der skal til, er generelt en god egenskab, uanset om man er leder eller ej.

Tekstanalyse og tekstproduktion foregår i Odense. Det er også et utrolig brugbart fag, hvis man godt kunne tænke sig at blive en bedre skriver, drømmer om at blive skribent for et magasin, eller bare gerne vil være bedre til at formulere og kommunikere sig skriftligt.

Sidst har jeg også Æstetiske teorier. Jeg kan ikke knytte så meget til faget endnu. Det er spændende, og jeg har planer om at skrive om et æstetisk oplevelsesrum til eksamen. Hvilket, ved jeg dog ikke endnu.

Jeg har i bunden af indlægget anbefalet nogle bøger, som man sagtens kan læse, selvom man ikke har taget uddannelsen. Gennem mine semestre har jeg virkelig været i berøring med mange bøger. Mange sælger dem når semestret er slut, men der er jeg altså ikke nået til endnu. Mest af alt fordi nogle af bøgerne er utrolig brugbare, også selvom man ikke har læst på designkulturuddannelsen. Mange af bøgerne er brede, og giver dig en rigtig god baggrundsviden indenfor det givne område.

Går du og overvejer uddannelsen, så skal du være indstillet på at pendle, hvis ikke du vælger at flytte til Kolding. Du skal kunne se det positive i at sidde i toget, selvom DSB af og til (ofte) klokker i det. Jeg har vænnet mig til det, og jeg sætter faktisk pris på min togtid. Det er min “mig-tid”, og jeg behøver kun at koncentrere mig om mig selv. Jeg bliver ikke distraheret i min læsning, og det er svært at lave overspringshandlinger. Jeg udnytter tiden til at få læst, og som oftest kan jeg klare det meste. Det betyder at jeg har fri når jeg kommer hjem, og så kan jeg glæde mig over at holde “fri”.

Jeg har på dette semester fri hver torsdag og fredag, og det gør at man sagtens kan være i det. Selvfølgelig skal bøgerne også findes frem en af dagene, men det er trods alt også hyggeligt at have hjemmestudiedage.

Mange kører dog også fjernstudie, og tager det hele hjemmefra (det kan lade sig gøre). Jeg synes dog, at man får mest ud af at være til undervisningen de fleste af gangene.


Kanditatovervejelser

I er også flere der spørger til hvilke kandidatuddannelser, som der er oplagte at tage efterfølgende. De to mest oplagte er Designledelse og Designstudier, som tilmed foregår i Kolding.

Designstudier er nærmest en forlængelse af BA Designkultur, dog rettes fokusset på de netværk af forskellige aktører, som designkulturen består af.
Designledelse går ind og berører erhvervsøkonomiske og designanalytiske fag, og udbydes i øvrigt sammen med Designskolen Kolding og Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse.

Jeg ved, at der er mange som pendler for disse to. Jeg tror de er ret populære, særligt Designledelse. Jeg har endnu ikke gjort mig de store overvejelser omkring en kandidat. Men min tanke er dog ikke at gå med nogen af dem. Jeg er stadig meget i tvivl om, hvorvidt jeg skal læse videre næste år, og hvorfor jeg er det, handler i bund og grund om, at jeg virkelig er skoletræt. Ikke fordi at min BA har været hårdere end andres, slet ikke. Jeg savner bare at være praktisk og have mere tid til at arbejde.

Jeg ved dog, hvilket felt jeg synes er mere og mere spændende, og det kan godt være, at jeg ender med at søge ind, men det afhænger virkelig af, om der står et spændende job på den anden side af sommerferien 2020.


Pause fra skolebænken

Som nogen måske allerede ved fra Instagram, så tog jeg en 2-årig erhvervsuddannelse før jeg startede på universitet. Jeg berører det kort i mit første indlæg, som du kan læse lige her. Men altså, jeg er faktisk uddannet butiksassistent med speciale i møbler. Jeg tror bestemt ikke, at jeg skal stå i butik resten af mit liv, men jeg savner det praktiske og kundekontakten nu, lige så meget som jeg savnede at sidde på skolebænken, da jeg tog min elevudannelse.
Grunden til at jeg valgte Designkultur i sin tid, var primært fordi at det var den eneste uddannelse som tiltalte mig. Der er godt nok dukket andre interessante op i mellemtiden, men jeg var ikke god nok til at undersøge mine muligheder dengang. Hele beslutningen om universitet kom også utrolig spontant, men det er en anden sag.

Uddannelsen har virkelig været en lang rutsjebanetur med utrolig mange grædeture og alt for mange overvejelser om at droppe ud. Men jeg er nu virkelig glad for, at jeg har valgt at blive, og i sidste ende kommer uddannelsen helt sikkert til at gavne mig. Du får en så alsidig og brugbar viden med fra de forskellige fag, og jeg begynder ligeså stille at kunne anvende det i praksis.

Langsigtet

Jeg ved endnu ikke hvor jeg ønsker at placere mig selv når jeg engang er færdig. Men jeg ved at når man har læst designkultur, så har du mulighed for at komme til at arbejde mange steder. Man får sig en bred uddannelse med designkultur, og du har mulighed for at løse en bred vifte af opgavetyper, fordi du lige netop er i berøring med så mange forskellige fag. Jeg er ikke i tvivl om, at man nok skal finde sig et arbejde, selvom man ikke lige står med en konkret titel i hænderne.


Bøger til alle

De bedste bøger selvom man ikke studerer Designkultur

“Branding” find den her*
“Designkultur, teoretiske perspektiver på design” find den her *
“Sæt ord på!” find den her*
“Ledelseskommunikation” find den her*
“Power i projekter og portefølje” find den her*

Har I flere spørgsmål til min uddannelse, så spørg endelig!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen der gik, og ugen der kom