Lagersalgsguide og det gode køb

Farvers betydning og indretningsovervejelser lige nu

Jeg har i de sidste par uger været i gang med et lidt mere nørdet indlæg.
Jeg overvejede at droppe det, men nu er jeg alligevel gået tilbage for at færdigegøre det. Dette kom sig af det inspirerende og brugbare event, som jeg var inviteret til hos Montana Furniture og Poppykalas i onsdags.

Det hele startede egentlig med, at jeg for lidt over en måned siden var inde i The Apartments pop-up Shop på Bredgade. Men efter eventet, hvor den dygtige tekstil- og farvedesigner Margrethe Odgaard var og fortælle om farvers effekt, blev jeg lige mindet om, hvad det er farverne gør ved os. Og det gav mig anledning til, at dele mine inspirationstanker og lidt om farvernes påvirkning i indretningen. 

Vi har haft meget omkring farver og farvers betydning på studiet. Faktisk er farver en ting, som vi måske slet ikke tænker så meget over i dagligdagen, fordi at de bare er der. Men farverne har en så stor påvirkning på vores sind, følelser og oplevelser. Farver er nærmest altafgørende i en indretning, og de kan nærmest have en taktil effekt på vores oplevelse af selve rummet.
Farver siger så meget om os, og farverne er med til at afspejle din personlighed. Derfor kan din indretning med farver også sige meget om, hvordan man er som person. Farver kan have en så personlig effekt, og det interessante ved farverne er, at de nærmest kan gå ind og direkte ændre vores adfærd.

Vi har arbejdet med nedenstående rum på studiet. Rummet er fra Verner Panton, og måske et lidt overdrevet eksempel, men – det siger ret meget om, hvordan hele rummet både påvirker sindet og måden, hvorpå vi interagerer med rummet.

Billedresultat for verner panton room

Et andet eksempel, som vi kan forholde os lidt bedre til, er at referere til Montanas farveunivers fra i dag. Hvis der er en virksomhed, som virkelig kan det med farver, så er det Montana. For slet ikke at tale om Hay, som virkelig også har et smukt farverigt univers.
I kender det helt sikkert alle sammen – det der med, at træde ind på et sted, hvor I knapt kan lukke munden af begejstring eller overvældelse. Den følelse er ret essentiel, både i indretningen og for butikker/virksomheder i dag. 

På studiet arbejder vi med det der kaldes ‘Æstetiske oplevelsesrum’, og vi arbejder med de sansemæssige æstetiske aspekter i et rum, hvilket referer til ovenstående.


Det er helt vildt interessant, og gode eksempler på dette er i hvertfald PoppyKalas og Montana, som på hver sin måde i den grad arbejder med dette aspekt. Selv beskrev Magrethe Odgaard også Montana som et æstetisk farveunivers.
Og ja, æstetik er også et vidt begreb, og selv synes jeg, at det kan være svært at navigere rundt i. Fælles for det æstetiske aspekt er, at når der arbejdes med sanserne og appelleres til følelserne, så kan vi tale om, at det kan opfattes æstetisk.

Æstetik handler nemlig ikke kun om det skønne og smukke, som vi kender fra kunsten, men det kommer i dag lige så meget fra design- og beklædningsgenstande og fra rum, og faktisk også fra så meget andet. Æstetik-begrebet har i den grad udviklet sig, og det hænger også sammen med, at vi som modtagere har nogle helt andre krav til, hvad vi både køber og indretter os med. Det giver designerne nogle helt andre opgaver, at tage stilling til. Derfor er det også så vigtigt, at de ting der bliver skabt i dag, på en eller anden måde appellerer til vores sanser og følelser.

Dette hænger for mig også sammen med, hvorfor vi ønsker at indrette os mere og mere personligt. Vi er på vej væk fra det helt sorte og hvide, og vi nærmer os flere og flere farver i boligindretningen. Lige netop fordi vores hjem for det første har en rigtig stor betydning for mange i dagligdagen, men også fordi det er det sted, hvor man skal have det rart og være tilpas.

Tilbage til The Apartment, hvor det hele faktisk startede. Efter besøget blev der sat en hel masse tanker i gang hos mig. Det var her at jeg tog beslutningen om, at hele stuen skulle males hvid, hvilket jo slet ikke hænger sammen med alt det andet, som jeg lige har beskrevet. Men, jeg har haft brug for at viske tavlen ren og revurdere, hvad det er, som jeg egentlig godt kunne tænke mig, at der skal ske i lejligheden.

Jeg er slet ikke færdig med farver på væggene, men jeg har nok fundet ud af, at til lige netop denne stue, som vi har lige nu, så var det ikke den rene beige farve, som skulle være på væggene.
Jeg er utrolig tilhænger af de helt enkelte og rolige rammer, men alligevel bliver jeg altid inspireret de steder, hvor farverne har fået frit spil og virkelig kommer til udtryk.

Selvom dette måske ikke afspejler vores lejlighed, så er tankerne i mit baghoved.
Jeg sigter som regel efter, at indrette efter rummets form eller lejlighedens stil. Og til denne lejlighed passer det fine og æstetiske univers bare ind i de rolige og afdæmpede farver, hvilket også hænger sammen med mit sind – det er nemlig lige netop i disse farver, at jeg finder ro, og kan mærke mig selv.


Nu kan det godt være, at man siger, at hvid ikke er en farve, men til gengæld skaber de hvide vægge en ro omkring vores møbler, som ihvertfald ikke kun er sorte og hvide. Men uanset hvad hvid er, så skaber hvid ro, og hvid giver luft og åbenhed.
Lige netop åbenheden er essentiel, fordi i takt med, at rummet nu kommer til, at virke større, giver det mulighed for at gøre noget andet.

Og alt dette fører til tapetsnakken, som lige nu er oppe at vende herhjemme. I og med at vi alligevel ikke har kunnet finde noget smukt til væggene, så har vi talt om, at det kunne være sjovt at komme tapet på en af væggene, og faktisk se det som væggens kunst (tapetindlægget kommer senere).

Som Margrethe Odgaard sagde omkring Montanas nye farvepalette, så opleves den som kunst og det er omkring disse farver, at der skabes en stemning. Og hvem ved om tapet ville kunne skabe en helt anden stemning, som stadig passer ind i det univers, som jeg ønsker at udtrykke herhjemme?

Selvom jeg er ret vild med roen i vores lejlighed lige nu, så har jeg ikke kunnet undgå, at blive en smule inspireret af alle de smukke tapeter, som florerer rundt lige nu. Og det kunne da være spændende, at prøve det i denne lejlighed også. I hvertfald nu, hvor muligheden er der. For at bevare det rolige look kan man vælge at gå efter en naturlig stil, fx med kollektionen af stenvasket sengetøj fra LinenMe der kommer i en bred række af farver.

Jeg er slet ikke færdig med at tale om tapeter og farver. Det er et ret interessant område, og jeg håber lidt på, at vi i år 2020 kan finde på et eller andet spændende inde i stuen.

Jeg glæder mig til at vise jer, hvilke tapeter som vi har i tankerne,
Rigtig dejlig søndag,

Kram

2 kommentarer

 • C

  Virkelig spændende indlæg, det er rigtig interessant, når du tager din faglige viden fra studiet med i din blog 🙂
  Det er kun nice, når den nørdede side kommer frem, det viser netop passionen for emnet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anna Cecilie Philipp

   Hvor er det dejligt at høre, det glæder mig, at du synes det! 🙂
   Tak fordi at du læser med!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lagersalgsguide og det gode køb